הכנת הגינה לחורף
גליל צמחים2022-12-13T22:14:23+02:00הכנת הגינה לחורף
הכנת הצמחייה
- יש לגזום עצים ושיחים שיכולים להישבר ולהוות סיכון בזמן רוחות חזקות,יש לוודא שאין ענפים המפריעים לחוטי טלפון וחשמל, גגות, דודי שמש וכ"ד.
- חשוב לתמוך עצים צעירים ושיחים גבוהים בעזרת סמוכות משני צידי העץ, בניצב לכיוון הרוח. (גיזום עצי פרי ונוי נשירים וורדים יעשה במהלך החורף כשהם בשלכת).
- עם תחילת הגשמים כדאי לנתק את מחשב ההשקיה ולהשקות רק אם המירווחים בין הגשמים ממש ארוכים, או אם הצמחים מראים סימני מחסור.
- יש לוודא שהניקוז בגינה לא מופרע , ושמי הגשמים ובעיקר מי המרזבים יכולים לזרום בחופשיות החוצה מבלי לגרום לנזקים בגינה.
- את המדשאה נמשיך לכסח כל עוד הדשא צומח, אך נרים את גובה הכיסוח כדי להגיע לחורף עם דשא גבוה יותר.
דישון
- במהלך עונת הגשמים, רצוי לפזר קומפוסט בכל הגינה: עצים, שיחים, בני שיח, מדשאה וכד'. הקומפוסט תורם לקרקע יסודות הזנה לטווח הארוך, משפר את מבנה הקרקע ופירוקו ע"י מיקרו אורגניזמים שבקרקע מעלה את טמפרטורת הקרקע ובכך מסייע להתפתחות הצמח.
- הצמחים הנשירים לא צריכים דישון לקראת החורף, אך לכל שאר צמחי הגן (כולל הדשא) ובעיקר לצמחים הפורחים בחורף (עונתיים פקעות ובצלים וכ"ד) כדאי לתת דישון סתוי שיחזק את הצמחים, יגביר עמידותם לקור ויגביר את הפריחה ! (הדישון בדשנים איטיי תמס או בדשנים אורגניים)
מה נשתול לקראת החורף?
הסתיו היא עונה מצוינת לשתילה של כל צמחי הגן (למעט צמחים הרגישים לקור שאת שתילתם נדחה לאביב). נתמקד בחגיגת הצבעים המרהיבה של פרחי העונה והפקעות:
לפני השתילה נכין את הקרקע: ננקה מעשביה נפזר קומפוסט ונהפוך את הקרקע.
את פרחי העונה כדאי לשתול בשניים-שלושה מחזורים בהפרש של חודש בינהם. כך נקבל גלים של פריחה, שהאחרון יימשך לתוך האביב-קיץ.
- פרחי החורף: אמנון ותמר במגוון זנים וצבעים, לע ארי זקוף וננסי, ציפורני חתול, לובליה, סלסלי כסף, נמסיה, שלהב (פלוקס), מנתור, בת חן, מימולוס, אסתר חורפי , דיגיטליס ועוד…אמנון ותמר
- פיטוניה חד שנתית ניתן לשתול לאורך כל השנה כולל החורף – לפטוניה מחזור חיים של 3-4 חודשים ולקראת סיום התקופה יש לעקרה ולשתול שתילים חדשים.
- טופח ריחני (אפונה ריחנית),תורמוס ,כובע נזיר –ניתן לזרוע ישירות בקרקע.
- בשתילת פקעות יש להקפיד על עומק שתילה וכיוון הפקעת לפי ההנחיות שעל האריזה. כלניות ונוריות רצוי להשרות במים ל – 12 שעות לפני השתילה. צבעוני ויקינטון, הזקוקים למנת קור לזירוז, יש לאחסן במקרר (בחלל התחתון עם הירקות), בכלי מאוורר, למשך 4-6 שבועות לפני השתילה. את כל שאר הפקעות ניתן להטמין ישר לקרקע: חצב, רקפת, נרקיסים למיניהם, סיפן, כרכום, פרזיה, נץ חלב, אירוס, אמריליס ועוד …
- בשנים האחרונות התחדשנו בבצלים של פרחי חורף יפיפיים שמקורם בדרום אפריקה ואוקלמו בארץ ע"י משתלת יואש : חמציצים במגוון צבעים וצורות עלווה, פרזיה, סיפן, בלבינלה, איקסיה, ספרקסיס, וסטוניה, גיזוריזה, הומריה ועוד …
- הרקפת – תופסת את המקום המכובד ביותר בין הצמחים הפורחים בחורף, גם בבית כעציץ פורח וגם בגינה. בבית נמקם את הרקפת במקום מואר, רחוק ככל האפשר ממקור חום, ונשקה במים קרים או קוביות קרח. בגינה ניתן לשתול את הרקפת בכל רמות התאורה - משמש מלאה ועד צל. בצל היא תאריך חיים ותמשיך לפרוח (בעוצמה פחותה) גם בקיץ. הרקפות הגדלות בחממות גליל צמחים במשגב ומשווקות בכל רחבי הארץ זוכות לשבחים על מיגוון הזנים והאיכות !
חורף חמים, גשום ופורח!