סתיו בגינה

סתיו בגינה

הסתיו כבר כאן, הימים מתקצרים, הבקרים והערבים קרירים יותר וגם גשם ראשון כבר הספיק לרדת.

זו תקופה גננית טובה לשתילה של עצים, שיחים, מטפסים ועוד, שיספיקו להיקלט עד החורף הקר, ולצמחים הותיקים שבגינה זו תקופת התאוששות וצימוח אחרי הקיץ החם.

מדשאה

  1. דישון סתווי מקנה למדשאה עמידות לקור ומשפר את המראה הירוק למשך החורף.
  2. רצוי לדשן במהלך אוקטובר-נובמבר בדשן בשחרור איטי, או בדשנים אורגניים.  יש להשקות לאחר הדישון או לדשן לפני הגשם. אין לדשן בימי שרב ובימים חמים מאוד.
  3. לאחר הגשמים אפשר להוריד את כמויות המים ולהשקות רק אם צריך.
  4. יש להקפיד על כיסוח בזמן, רצוי להרים את גובה הכיסוח במעט ולהגיע לחורף עם  דשא הגבוה ב 1-2  ס”מ מגובהו בקיץ, מה שיגביר את  עמידותו לקור.
  5. זה הזמן לשזרע את המדשאה הקיימת (לזרוע דשא חורפי בתוך מדשאה קיימת) או לזרוע מדשאה בזני דשא קרים כמו טול פסקיו (דשא רב-שנתי), לקבלת מדשאה ירוקה בחורף.

ורדים

  1. דישון סתווי יבטיח צימוח רענן ושפע פריחה עד החורף, הדישון בדשן בשחרור איטי או בדשנים אורגניים.
  2. יש להמשיך ולקטום פרחים נבולים וענפים יבשים, לרסס נגד מחלות בהתאם לצורך ולהשקות בצורה מסודרת אם אין מספיק גשם.

עצים

  • יש להמשיך בהשקיה מסודרת בעיקר בעצים צעירים.  כדאי לדשן בדשן בשחרור איטי – רצוי להצניעו מתחת לטפטפת, או בדשנים אורגניים.
  • עצים צפופים ומסועפים רצוי לגזום לפני החורף כדי להפחית ממשקלם ולמנוע שבירתם ברוח, רצוי לגזום ענפים מעל גגות, חוטי חשמל וכד’.
  • עצים צעירים יש לתמוך בסמוכה- אותה תוקעים במרחק 30 סמ. מהגזע בצד הנגדי לרוח או בשתי סמוכות-משני צידי העץ וקושרים בקשר 8 כדי שהקשר לא יחנוק את העץ.

הכנת הקרקע לשתילה

  • לפני השתילה יש להכין את הקרקע לשתילה: לנקות מעשביה ע”י עישוב או ריסוס בקוטלי עשבים, לפזר קומפוסט בכמות של 2 ליטר למ”ר, להפוך את האדמה לעומק 15-20 ס”מ ובזמן השתילה להוסיף דשן איטי תמס בבורות השתילה.
  • ניתן לפזר מונע נביטה ( אין לפזר מונע נביטה אם מתכננים לזרוע ישירות בשטח). יש להשקות להפעלת החומר ולשתול אחרי 3 שבועות (מונעי הנביטה יוצרים  “קרום” על פני הקרקע, המונע נביטת עשבים דרכו. הפיזור על קרקע נקיה מעשביה – לאחר  הטיפול אין לקלטר או לעדור).

שתילת פרחי עונה ופקעות

  • את פרחי העונה כדאי לשתול ב- 2 מחזורים ראשון באוקטובר – נובמבר ושני בדצמבר- ינואר, כדי ליצור  גל שני של פריחה שתימשך  עד לאביב.
  • לפני השתילה יש להכין את הקרקע לשתילה: לנקות מעשביה ע”י עישוב או ריסוס בקוטלי עשבים כמו ראונד אפ. לפזר קומפוסט בכמות של 2 ליטר למ”ר, ולהפוך את האדמה לעומק 15-20 ס”מ ובזמן השתילה להוסיף דשן איטי תמס בבורות השתילה.
  • ניתן לפזר מונע נביטה ( אין לפזר מונע נביטה אם מתכננים לזרוע ישירות בשטח), יש להשקות להפעלת החומר ולשתול אחרי 3 שבועות (מונעי הנביטה יוצרים  “קרום ” על פני הקרקע המונע נביטת עשבים דרכו. הפיזור על קרקע נקיה מעשביה – לאחר  הטיפול אין לקלטר או לעדור).

מזיקים

  • מזיק חדש בפיקוסים: כנימת הקן, שפוגעת בפיקוסים בבית ובגן, פעילה בעיקר בסוף הקיץ ובסתיו. הכנימות מתרכזות בחלקו התחתון של העלה וגורמות לנשירה מאסיבית של עלים. כאשר מנערים את נוף הצמח מבחינים ב”ענן” של מעופפים קטנים, בדומה לעש הטבק. ההדברה בריסוס בקונפידור- 1.5 סמ”ק לליטר מים (טוב גם כטיפול מונע).
  • פרודניה ושאר זחלי פרפרים הטיפול בספסן (מכיל פתיון המושך את הזחלים וקוטל אותם) או פיזור חומרים נגד מזיקי קרקע כמו טלסטאר גרגרי, מרקורי גרגרי וכד’ (הזחלים שוהים בקרקע בשעות החמות), או  ריסוס העלווה בסימשופר. קיימים גם חומרים אורגניים נגד הזחלים כמו יהלום.
  • כנימות ועש טבק מוצצים את לשד הצמח ומחלישים אותו, על ההפרשה המתוקה של הכנימות (טל דבש) מתישבות פיטריות פיח (פייחת) שחורות המכערות את הצמח ומפחיתות את יכולתו לקלוט את האור הדרוש לו.  הטיפול בקונפידור, סטרגאד או מוסיפלן, או בחומרים האורגניים  נימפר, נימיקס 45 או נים ביי. 

* ההנחיות לשימוש בחומרי הדברה הן בגדר המלצה בלבד. יש לקרוא את הנחיות היצרן על התווית ולפעול בהתאם * 

דילוג לתוכן