הגינה באביב
גליל צמחים2024-04-03T10:47:32+03:00החורף חולף, ועם התחממות מזג האוויר והתייבשות הקרקע, יש להתכונן להשקיה מסודרת של הגינה:
רצוי לנצל את הזמן שלפני החמסינים לבדיקה, תיקון ושיפור מערכת ההשקיה: שטיפת מסננים, שטיפת צינורות הטפטוף, בדיקת הטפטפות, המתזים והממטרות, וכן בדיקת המחשב והברזים החשמליים.
על מנת לעזור בשאלה החוזרת- “כמה להשקות?“, מצורפת רשימה, אשר בתוספת גורמים כמו סוג הקרקע, מיקום הגינה וגיל הצמחים, מאפשרת קבלת סדר גודל לכמויות והתדירות של השקיית הגינה.
תצרוכת מים ממוצעת (ליטרים למ"ר ביום)
השטח המחושב להשקיית עצים הוא שטח היטל הנוף.
בקיץ:
דשא ועצי פרי: 4, פרחים וירקות: 6, שיחים ועצי נוי: 2.
באביב/ סתיו:
דשא ועצי פרי: 3, פרחים וירקות: 4-5, שיחים ועצי נוי: 1.5
מרווח זמן (בימים) בין השקיות הגינה בקיץ בקרקע בינונית וכבדה: דשא: 7-14, פרחים: 1-2, שיחים: 2-7. עצים: 3-6
רצוי לרווח את ההשקיות ככל שניתן, בתוך התחום בו הצמחים לא סובלים ממחסור במים, כדי לחזק את הצמחים ולפתח את מערכת השורשים שלהם, כך שתנצל טוב יותר את המים שבקרקע.
דוגמה לחישוב מנת השקיה: ל- 50 מ”ר דשא יש לתת בקיץ 200 ליטר ביום (50 מ”ר* 4 ליטר ביום) ואם משקים כל 6 ימים, אז בכל השקיה יש לתת 1,200 ליטר לכל שטח הדשא (6 ימים*200 ליטר)
הגינה באביב
חשוב לציין:
- צמחים שזה עתה נשתלו דורשים תדירות השקיה גבוהה הרבה יותר ושמירה מתמדת על לחות הקרקע.
- בתקופה של חמסינים ורוחות מזרחיות יש להשקות את הגינה בתדירות גבוה יותר (אפילו יומיומית), בעיקר פרחים עונתיים, רב שנתיים וירקות.
- עצי הפרי הנשירים נמצאים עכשיו בפריחה- הקפדה בהשקיה תאפשר לפרחים לחנוט וליצור פירות.
דישון
דישון אביבי למדשאה ולגינה כולה בדשן איטי תמס, או בדשנים אורגניים, ישפרו ללא היכר את מראה המדשאה והגינה. נוסף לדישון הכימי רצוי להוסיף לדשא ולגינה כולה גם קומפוסט או הומוס –אם לא ניתנו כבר במהלך החורף.
טיפול במדשאה
בתקופה זו מתעוררת המדשאה מתרדמת החורף, הטיפול האביבי יתרום לקבלת מדשאה יפה ובריאה לאורך כל הקיץ.
- כיסוח: כיסוחים ראשונים נמוכים בקוקויה, זוסיה, ברמודה, אך לא בדרבן ובופלו, כדי להוציא את החומר היבש שהצטבר בסתיו ובחורף.
- מאוחר יותר לעלות לגובה המומלץ והמתאים לכל זן (יש להקפיד על סכינים חדים שלא יקרעו את הדשא). רצוי לכסח במכסחת עם שק איסוף או לגרף את הדשא בתום הכיסוח כדי לאסוף שרידי הכסחת.
- המדשאה זקוקה ליישור או מילוי בגלל סחף, דריכה או שימוש מוגבר וכדומה- זה זמן לתוספת ומילוי קרקע. ניתן להשיג תערובת של חול מתוק + קומפוסט בשקי ענק למטרה זו.
- אוורור ודילול הם פעולות חשובות הנדרשות לאחזקת מדשאה ברמה גבוהה. במדשאות קטנות, או במוקדים של דריכה והידוק ניתן לאוורר באמצעות קלשון חפירה.
- דילול נדרש למדשאות ותיקות מסוג קוקיה, זוסיה ,פספלון וברמודה, שצמיחתן נמרצת. מטרתו לסלק קש וחלקי דשא מתים מתוך המרכז וע"י כך לאפשר חדירת אור טובה יותר כדי לעודד צימוח, וכן לחתוך שלוחות קנה שורש-פעולה המגרה התעוררות עיניים והתחדשות שורשים.
- יש להיזהר מדילול נמרץ במדשאות חלשות או מוצלות, שם הנזק עלול לעלות על התועלת.
- חיפוי בתערובת חול וקומפוסט בכמות של 1-2 ליטר למ"ר יכול לשמש כתחליף לדילול.
- עשביה חד שנתית במדשאה בד"כ תיעלם אחרי מספר כיסוחים, ובמידת הצורך בניקוש ידני.
גיזום:
- יש להזדרז ולגזום את העצים הנשירים והורדים (למי שטרם גזם) – אותם אמורים לגזום לפני הלבלוב, וכן לגזום שיחים ועצים שנפגעו בחורף, צמחים רגישים לקור שגיזומם נדחה- כדאי לחכות עד להתחממות.
- פצעי גיזום יש למרוח במשחת גיזום המונעת מזיקים ומחלות. לשים לב להופעת סימני מזיקים ומחלות ולטפל בהם. במיוחד בהדרים- עם תחילת הלבלוב לטפל כנגד עש המנהרות של ההדר,עצי פרי וגפנים שהיו נגועים בקימחון וכד' בקיץ שעבר יש לרסס למניעה משלב הופעת העלים החדשים.
אביב פורח!