קיץ בגינה
טיפול במדשאה
- יש להקפיד על כיסוח סדיר כל 7-10 ימים, לפי סוג הדשא.
- יש להקפיד לא לכסח יותר מאשר 1/3 עליון של הדשא בכל כיסוח (במידה והדשא גבוה מידי, כדי לרדת לגובה הדשא הרצוי, יש לבצע מספר כיסוחים ולא לכסח יותר משליש בפעם אחת, אחרת הדשא יצהיב).
- בתחילת הקיץ רצוי לשמור על גובה דשא נמוך ככל האפשר, ולהעלות את גובה הכיסוח רק בסוף יולי.
- דשא שעדיין לא דושן/זובל יש לדשן או לזבל בכמויות על פי החומר בו משתמשים.
- אם בחרתם לדשן בדשנים לטווח קצר, יש לחזור על הטיפול על פי ההוראות הספציפיות לכל חומר.
- בדשא צומח אך מצהיב יש לטפל בתכשירי ברזל.
- רצוי להשקות את הדשא בלילה או בבוקר, כשהוא עדיין רטוב מטל. ההשקיה צריכה להיות סדירה, כל 4-7 ימים, על פי התנאים המקומיים וצימאון המדשאה (חישוב כמות המים לפי צריכה יומית של 3-4 ליטר למ"ר ליום).
- זו העונה הטובה לשתול דשא בכל השיטות. חשוב להקפיד על הכנת הקרקע (יישור, טיוב, מניעת עשבים) והכנת מערכת השקיה יעילה. (ניתן לקבל דפי הדרכה לשתילת דשא במשתלה)
ורדים:
- כדי להמשיך ולקבל פריחה שופעת, יש לקטום פרחים שנבלו ע"י קיצור הענף למחצית אורכו, או לחלופין, לקטוף את הפרחים הטריים וליהנות מהם בבית. יש לדשן בדשן איטי תמס או קומפוסט (אם לא ניתן באביב) או בדשנים אורגנים.
- חשוב להקפיד על השקיה סדירה, ולשים לב לכך שהצמחים יקבלו מספיק מים, אך לא יסבלו מעודף. כדאי לשים לב לסימני מזיקים ומחלות, ולפעול במהרה בהתאם להנחיות המופיעות מטה.
עצי נוי
- חשוב להתמיד בהשקיית עצים- הצמאה גורמת להם לנזק בלתי הפיך (הזדקנות, הפחתה בפריחה ועוד). עץ בן שנה- שנתיים צריך לקבל 4 ליטר מים ביום, עץ בן 3 שנים צריך לקבל 5-6 ליטר מים למ"ר של היטל נוף ביום ועצים מבוגרים יותר משקים רק אם אין שטח מושקה צמוד להם אשר הם מקבלים את מימיו.
- עיצוב עצים צעירים: יש לדכא על ידי גיזום (הקצרה) כל ענף בעץ הצעיר אשר אינו מיועד להיות בעתיד חלק משלד העץ. הענפים המקוצרים ייגזמו כליל רק כאשר העץ יגיע לעיצובו הסופי.
- מלבד גיזומי עיצוב משתדלים לא לגזום עצים בקיץ, מחשש לחשיפת יתר של העץ לשמש. במקרה של חשיפה לשמש בגלל גיזום חריף שיש הכרח לבצע (שבר וכו') מלבינים את גזע העץ והזרועות החשופות לשמש בעזרת סיד או לובן.
- כאשר שותלים עצים בקיץ, יש להקפיד לשתול עם גוש שורשים שלם שלא יפגע בשתילה. יש לשתול באדמה רטובה ולהקפיד על השקיה סדירה למניעת התייבשות גוש השורשים. עם זאת, יש למנוע מהעץ שהות מתמדת בבוץ, המונעת אוויר מהשורשים. רצוי מאוד לחפות גומות עצים בחומרי חיפוי כמו קש, נסורת, טוף, חצץ וכו', להורדת טמפרטורת הקרקע ולהקטנת התאדות המים מפני הקרקע.
עצי פרי
- עצי הפרי זקוקים ליותר מים מעצי הנוי. יש להשקות לפי 4 ליטר לכל מ"ר של היטל נוף העץ, ולדשן בדשן איטי תמס. במקרים של הצהבות עלים בגלל חוסר ברזל, יש לטפל בעצים בכילאט ברזל (כמו 'סקווסטרין' וכו') בכמות של 1.5 גר' לכל ליטר מי השקיה, או ע"י הצנעת כפית כילאט ברזל מתחת לטפטפת על כל מ"ר של היטל נוף העץ (יש לכסות את הברזל באדמה למניעת התפרקותו באור השמש). חוזרים על הפעולה אחת לשבועיים עד להעלמות ההצהבה.
- הקטנת נזקי זבובי פירות (המטילים ביצים בתוך הפירות) נעשית על ידי תליית מלכודות צהובות עם דבק, מלכודות עם פתיון- ‘No Med Fly’, ‘פרי Free’ או 'סרהטראפ' – פתרון אקולוגי המושך את הזבובים וקוטל אותם, או ריסוס העץ ב'סקסס'- תכשיר המשלב פיתיון למשיכת הזבובים וחומר שקוטל אותם. יש להתחיל בטיפולים מיד עם חניטת הפרי. ניתן גם לעטוף הפירות בשקיות נייר או לעטוף את כל העץ ברשת נגד חרקים. כדאי לשים לב לסימני מזיקים ומחלות, ולפעול במהירות בהתאם להנחיות המופיעות מטה.
קיץ נעים!