חורף בגינה
גליל צמחים2023-12-07T18:53:04+02:00חורף בגינה
טיפול במדשאה
- לקראת החורף הקר והאטת הצימוח, יש להטעין את המדשאה ברזרבות של חומרי הזנה. באזורנו רצוי לסיים לדשן עד סוף ינואר-תחילת פברואר. הדישון בדשנים איטיי תמס.
- בנוסף לדישון, רצוי לפזר קומפוסט או דשן אורגני במהלך החורף.
- יש לכסח את המדשאה בגובה מירבי. עשביה חד שנתית במדשאה ניתנת לטיפול בכיסוח, עשביה רב שנתית רחבת עלים ניתן להדביר בעזרת "טומהוק" וכד', תוך נקיטת אמצעי זהירות שיבטיחו מניעת רחף תכשירים אלו לצמחי גן סמוכים.
- עדיין אפשר לשתול דשא חדש, וניתן גם לזרוע דשא מהזנים הקרים (המתרבים בזרעים ולא בשלוחות) כדשא קבוע (מהזן טול פסקיו), או כדשא זמני לחורף (מהזן ריי גראס), שיכול לשמש גם לשיפור מראה מדשאה קיימת (שיזרוע). לזריעה יש להכין את השטח כמו לשתילת דשא במרבדים, לשזרוע יש לדלל ולנקות את המדשאה משיירי חומר אורגני, לדשן ולזרוע. בכל מקרה יש להקפיד על השקיות תכופות להנבטה ולטפל נגד נמלים במידת הצורך.
- דשא חורפי ידרוש כיסוח גם בחורף והשקיות בהפוגות שבין הגשמים.
הדברת עשבים
- במידה ולא מתגברים על העשבים בעישוב ידני ניתן לרסס עשביה קיימת בראונד אפ, טייפון וכד' (במינונים ע"פ התווית).
- ניתן למנוע הצצת עשבים בגן ע"י ריסוס או פיזור מונעי נביטה כמו: גליגן, אוקסיגל וכד' – היישום על שטח נקי מעשבים יבשים ולכלוך, כך שהחומר יוכל להיצמד לקרקע. ניתן לרסס גם על עשבים עד גובה של 10 ס"מ. על עשבים גבוהים יותר הריסוס לא יהיה יעיל. (עשבים גבוהים יש קודם כל להדביר ורק אח"כ לרסס/לפזר מונע נביטה). יש לרסס סמוך לירידת גשם – התכשירים מאבדים מיעילותם לאחר תקופת יובש ארוכה.
טיפול בשיחים ובעצים
הטמפרטורות הנמוכות והימים הקצרים מביאים להאטה בפעילותם של מרבית השיחים והעצים.
- בתקופה זו יש לתמוך, לקשור ולגזום את הצמחים שעלולים להישבר ברוח. מעבר לכך יש להימנע מגיזומים שאינם הכרחיים, בעיקר בצמחים רגישים לקור.
- הנחיות לגיזום ועיצוב נשירים וורדים בדפי הדרכה במשתלה ובאתר המשתלה.
- כדי לחזק ולהגביר את עמידות צמחי הגן לקור- מומלץ לדשנם בדשנים איטיי תמס, לפזר קומפוסט ולהצניעו. מלבד תפקידו בהזנה בטווח הבינוני והארוך, הקומפוסט גם מחמם את בית השורשים בעת פירוקו ומשפר את מבנה הקרקע.
- החורף הוא זמן טוב לשתילה ולקליטה של צמחים שאינם רגישים לקור: צמחים מחטניים (ערערים וכ"ד), צמחים אוסטרלים (קליסטמון, גרווילאה ואחרים) צמחים ארצישראלים (לוטם, רותם, אחירותם וכד' ) ועוד…אפשר לשתול דשא חדש, וניתן גם לזרוע דשא מהזנים הקרים (המתרבים בזרעים ולא בשלוחות) כדשא קבוע (מהזן טול פסקיו), או כדשא זמני לחורף (מהזן ריי גראס), שיכול לשמש גם לשיפור מראה מדשאה קיימת (שיזרוע). לזריעה יש להכין את השטח כמו לשתילת דשא במרבדים, לשזרוע יש לדלל ולנקות את המדשאה משיירי חומר אורגני, לדשן ולזרוע. בכל מקרה יש להקפיד על השקיות תכופות להנבטה ולטפל נגד נמלים במידת הצורך.
- בדצמבר וינואר עדיין מומלץ באזורנו לטמון פקעות ובצלים. זה הזמן לשתול פרחי עונה לפריחה חורפית ואביבית כמו: אמנון ותמר, לע הארי, סלסלי כסף, לובליה, פלוקס, גודטיה, פטוניה, אפונה ריחנית, כובע הנזיר, מנתור, תורמוס, צפורני חתול ועוד…
- בתקופה זו עדיין ניתן לשתול ולזרוע ירקות חורף כמו: גזר, צנון, צנונית, לפת,קולרבי, חסה, כרוב, כרובית, ברוקולי ועוד…
- בינואר מתחילה עונת השתילה של הורדים. נצלו את ההפוגות בגשמים על-מנת להכין להם מראש את בורות השתילה.
המידע וההנחיות בדף זה הינם בגדר המלצות בלבד. השימוש בחומרי דישון והדברה עפ”י הנחיות היצרן כפי שהן רשומות בתווית. המשתלה אינה אחראית לנזק שעלול להיגרם משימוש לא נכון בחומרי הדברה ודישון.